THL:n tarina vuotaa kuin seula

28.7.2020

Korona-virukseen liittyvissä asioissa THL:ää on lyöty kuin vierasta sikaa ja varmasti monessa mielessä ihan syystäkin. Virus-mallinnukset ”laumasuojineen”, hybridistrategian luominen, kasvosuojuslinjaukset jne. eivät ole menneet niin kuin olisi kansalaisena voinut olettaa. Oma kompetenssi tuolla puolella on sen verran rajallinen, että en ala niitä tarkemmin kuitenkaan tällä kertaa ruotia (varataan kuitenkin oikeus palata asiaan joskus toiste, kun ohuempikin kompetenssi isomman paineen alla murtuu).

Otetaan aiheeksi nyt mieluummin jotain muuta THL:n tämän vuoden tuotannosta. Jotain sellaista, joka ei ole voinut osua nappiin, mutta joka tuntuu mukisematta niellyn – sen verran laajasti on alettu THL:n raportin viestiä maailmalle toitottaa. Aiheena siis THL:n ”Rahapelaaminen ja peliongelmat – Suomalaisten rahapelaaminen 2019” tilastoraportti.

Koko raporttia en ala luonnollisestikaan läpikäymään ja varmasti pääosin laadukasta tutkimusta tuossa on tehty. Mutta tartun kiinni tähän ”tarkempaan pelaamista mallintaneeseen osaan” jossa kyselytutkimuksella on yritetty päästä kiinni asiakkaiden pelaamiin rahamääriin. Suora lainaus sivulta (https://thl.fi/fi/-/rahapelien-pelaaminen-riskitasolla-on-vahentynyt-peliongelmat-ovat-yhta-yleisia-kuin-ennenkin):

”Vuonna 2019 2,5 prosenttia pelaajista kulutti puolet rahapelien kokonaiskulutuksesta. Kun tutkimuksen mukaan kaikkiaan 2 917 000 Manner-Suomessa asuvaa henkilöä pelasi rahapelejä vuonna 2019, niin heistä 72 000 kulutti puolet koko sen vuoden potista. Veikkauksen osuus internetpelaamisen kulutuksesta oli 83,6 prosenttia, ja muiden pelitarjoajien 16,4 prosenttia.”

Tuohan nyt ei voi olla mitään muuta kuin ihan pelkkää puuta heinää. Veikkauksen vuosiraportin perusteella veikkauksen nettipelin pelikate 2019 oli 537 miljoonaa euroa. Jos tuo olisi 83,6% internetpelaamisen kokonaiskulutuksesta niin kokonaiskulutus olisi ollut 642 miljoonaa euroa ja näin ollen muiden pelitarjoajien pelikate siis vain 105 miljoonaa euroa. Tämä nyt ei vain voi pitää paikkaansa. Eri lähteistä kun arvioita tuosta tarkastelee, niin luvun pitäisi olla jotain 265 miljoonan ja 330 miljoonan välissä. Kivisellä Välimeren luodolla on väkeä, joka voisi veikata vieläkin isompia lukuja. Mutta koska THL koronankin osalta on päätynyt ihan eri tuloksiin kuin muu maailma niin miksi ei siis tässäkin?

Ongelman tuossa voin kertoa. Jos ihmistä pyydetään arvioimaan omaa rahapelikulutustaan niin vastaukset voivat olla ihan mitä vaan. Suuri osa ihmisistä ei tuota osaa arvioida ja osa arvioi jotain ihan muuta kuin oikeaa kulutusta. Noista vastauksista sitten THL vetää johtopäätöksiä, jotka eivät voi mennä muualle kuin metsään.

Omalla peliyhtiöurallani olin mukana useissa tutkimuksissa, joissa asiakkailta tiedusteltiin heidän omaa näkemystään heidän pelikulutuksensa suuruudesta. Voin taata ja alleviivata että edellisen kappaleen ongelmat olivat todellisia. Pohdiskelin usein sitä, että miten ihmiset voivat olla noin pihalla kulutuksestaan. Onhan se toki ollut tiedossa jo vuosikymmeniä, että raveissa jotkut ovat omasta mielestään voitolla ja melkein kaikki muut ”noin omillaan”. Tuo on toki eri asia mutta kuvastaa jossain määrin sitä asennetta, että todellisesta tilanteesta ei halutakaan olla kartalla. Jos pelaaminen on itsestä mukavaa puuhaa ja se ei aiheuta ongelmia missään määrin niin onko edes tarpeellista tietää tarkkaa summaa mitä harrastukseen käyttää? Jossain määrin se voi jopa saada sen hauskuuden katoamaan harrastuksesta mikä ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista ollenkaan.

Ja sitten tarkemmin yhteen havaintoon siitä, miten pelikulutuksen arvioimisessa iso osa porukasta menee totaalisen metsään. Kokonaispelaamisen määrä on helpompi arvioida oikein mutta omat voitot sitten paljon vaikeampaa. Jos kaveri pelaa raveihin päivittäin vaikka 50 eurolla yksinkertaisia pelimuotoja ja toisella 50 eurolla kombinaatio pelejä niin tuosta on helppo laskea, että panokset ovat satasen päivässä. Entä ne voitot sitten? Joskus nolla ja joskus ihan tolkuttoman paljon mutta yleensä jotain siitä välistä. Mutta kun nollapäivät ja ihan pienen lunastuksen päivät on ”hallitsevia” niin ihminen kyselyihin vastaa käsittämättömän pieniä lukuja. Hevospelien keskipalautus on jossain 75% tienoilla ja jos päivittäin noita harrastaa niin yleensä palautusprosentin voittaa ainakin vähällä. Joku 80% palautus pitäisi saavuttaa päivittäin harrastamalla ”lähes väkisin”. Toki jos pelaa lähinnä vaikeita TotoXX-peleijä ja painottaa niissä suosikkeja niin luku on paljon karumpi. Mutta tuolla 80% palautuksella siis saa pikkuhiljaa neljä viidestä pelatusta eurosta voittona takaisin. Väitän kuitenkin, että kyselytutkimuksessa juuri kukaan näistä pelaajista ei osaa ilmoittaa pelikulutuksensa olevan 20 euroa päivässä. Kyselytutkimus ei toimi tällaisessa asiassa.

Ja samalta pohjalta on siis arvioitu tuo toinen kohta eli että 2,5 prosenttia pelaajista kuluttaa puolet rahapelien kokonaiskulutuksesta. Sanomattakin on selvää, että en allekirjoita tuotakaan. Totta kai pelaaminen on keskittynyttä (tuon tuloksen ”suuruusluokka” on oikea) ja pieni osa asiakkaista luo ison osan pelikatteesta mutta tuossa on saatu vääränlaisella tutkimuksella hyvin kyseenalainen tulos aikaiseksi. En väitä tietäväni oikeaa vastausta kysymykseen ja voihan se periaatteessa olla vaikka tuo THL:n lukukin. Mutta siitä huolimatta tällä tutkimustavalla saatuna tuota tulosta ei voi mielestäni käyttää minkäänlaisena faktana pelaamisen keskittyneisyydestä, minä se on alkanut nyt julkisesti laajemminkin leviämään.

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “THL:n tarina vuotaa kuin seula

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s