Sanon nyt suoraan – arpajaislakiesitys pitää kaataa!

14.10.2021

Hallitus sekoilee – taas. Kulttuurin tukien leikkaaminen, jotka nyt ilmeisesti perutaan, on uusi naula hallituksen arkkuun. Näin ei Suomea vain voi johtaa. Eilen innostuin twiittaamaan yhden vastauksen verran sekoilusta arpajaislain uudistamisen osalta (https://twitter.com/ReijoAnttila/status/1448347714647957506?s=20). Yön yli nukuttuani päätin kirjoitella tuosta laajemmin blogiini.

Arpajaislakiuudistus on fiasko. Se on toki hallitusohjelman mukainen, mutta Veikkauksen asema on muuttunut niin radikaalisti muutamassa vuodessa, että hallituksen tulisi kyetä tarkastelemaan tilannetta muuttuneessa tilanteessa. Uusi laki on kirjoitettu tilaustyönä Veikkaukselle siihen maailmaan, jossa Veikkauksessa yhtiön kuviteltiin olevan vuonna 2018. Näillä toimilla kuviteltiin pystyttävän varmistamaan ”kilpailukykyinen yksinoikeus” ja varmistamaan edunsaajien tuottojen tasainen kasvu myös 2020-luvulla. Mutta se juna meni jo – kuten luulisi hallituksenkin tajuavan soutaessaan ja huovatessaan kulttuurin Veikkausrahojen kanssa.

Palataan hetkeksi vuoteen 2018. Erilaisia pohjustuksia hallitusohjelmia varten tehdään jo edellisenä vuonna ennen eduskuntavaaleja. 2018 ei tehnyt poikkeusta ja valmistelut 2019 vaalien jälkeiseen hallitusohjelmaan oli käynnissä. Tuossa vaiheessa Veikkauksella ja sen yksinoikeudella oli eduskuntapuolueiden keskuudessa tasan 100%:n kannatus. Riippumatta vaalien tuloksesta seuraavan hallitusohjelman kirjaus tulisi olemaan Veikkauksen yksinoikeuden jatkuminen sekä sen vahvistaminen. Oikeastaan ainoa vaihtoehto tuolle tuossa vaiheessa olisi ollut se, että rahapelipolitiikasta ei olisi hallitusohjelmaan kirjattu mitään. Toisenlaista kirjausta ei ohjelmaan olisi voinut tulla.

Missä maailmassa 2018 Veikkaus eli? Käynnissä oli toinen vuosi uuden Veikkauksen historiassa. Ensimmäinen vuosi ei ollut mennyt kuin Strömsössä. Peliyhtiöitä yhdistettäessä tavoitteena oli pelikatteen tasainen kasvu myös uuden Veikkauksen aikana. Jossain kommenteissa on annettu ymmärtää, että todellisuudessa tapahtuneen pelikatteen kääntymisen laskuun oli odotettukin tapahtuvan. Sanon nyt (taas) suoraan – ei ollut. Istuin itse Fintoton edustajana peliyhtiöiden integrointityöryhmässä, joka suunnitteli uuden Veikkauksen liiketoimintasuunnitelman. Siinä tähtäin asetettiin vuosi vuodelta ylemmäs ja Veikkauksesta oli tarkoitus saada kahden miljardin pelikatteen yhtiö uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä.

2020 toteuma oli kuitenkin vain reilu 1,2 miljardia. Eli noin 60% siitä, mitä oli kuviteltu vuonna 2016. Toki 2020 toteumassa Koronan vaikutus oli reilu 300 miljoonaa, mutta ”koronavapaa skenaario” 1,5-1,6 miljardia on kaukana siitä tasosta, mihin uuden Veikkauksen uskottiin 2016 tulevaisuudessa pystyvän. Joku meni siis kovasti eri tavoin, kuin mitä oli suunniteltu. Niiden syiden analysointi on kokonaan toisen kirjoituksen paikka, mutta tämän blogin aiheeseen liittyy se, että vielä syksyllä 2018 vasta muutama asiantuntija Veikkauksessa alkoi ymmärtää, mihin suuntaan yhtiön kehitys on kääntymässä. Yhtiön johto ainakin pääosin uskoi siihen, että 2017 vähän niiannut pelikatteen kehitys saadaan käännettyä kasvuun ja että yhtiöiden integraation aiheuttama markkinahäiriö olisi ohimenevä ilmiö.

Ei siis liene ihme, että hallitusohjelmasuunnitelmissa oli puolueiden helppo sitoutua Veikkauksen aseman pönkittämiseen. Poliitikot uskoivat, että väliaikaisesta markkinahäiriöstä kasvun tielle pääsemisen tukeminen on poliittisesti järkevä toimenpide.

Vaalitulos oli mielenkiintoinen eduskuntaan syntyneen ”porvarienemmistön” myötä mutta maakuntien saamisen kiimassa keskustapuolue lähti vasemmiston hallituksen takuumieheksi. Hallitusohjelmaan otettiin kirjaus Veikkauksen monopolin säilyttämisestä ja vahvistamisesta. Lakihankkeen käynnistäminen otti aikansa ja sen käynnistyttyä hanketta jumpattiin kiireisellä aikataulla eteenpäin. Tuloksena syntynyt lakiesitys annettiin lokakuun alussa eduskunnalle ja siihen liittyy monia ongelmia. Mutta se on hallitusohjelman mukainen. Se ilmeisesti hallituspuolueille riittää?

Esityksessä on niin monia ongelmia, että yksi blogi niiden kattavaan käsittelyyn ei riitä. Oikaisen mahdollisimman paljon. Isoin ongelma esityksessä on se, että sillä ei onnistuta vahvistamaan Veikkauksen yksinoikeutta eikä vähentämään pelihaittoja. Vaikka fiskaaliset syyt eivät ole kuin monopolijärjestelmän ”suotuisia sivuvaikutuksia” niin kyllä minulle riittäisi niidenkin syntyminen perusteeksi esityksen kannattamiseen. Mutta kun edes niitä ei ole tulossa.

Rahaliikenteen estämisen offshore-toimijoille on säälittävä yritys ja täysin käsittämätön toimenpide. Lieneekö koskaan ennen yritetty lainsäädännöllä jotain näin epätoivoista. Paljon tiukemmat blokeeraussäädökset laatinut Norja on yrityksissään epäonnistunut ja offshore-pelaaminen on maassa Suomeakin yleisempää. Lakiesityksen yhteydessä Veikkauskaan ei ole arvioinut toimenpiteellä saatavan kuin mahdollisesti kymmenkunta miljoonaa lisätuottoja (liikaa on arvioinut silti). Samaan aikaan finassipuoli on arvioinut blokeerauksen rakentamisen järjestelmiin ja sen pyörittämisen kustannukset merkittävästi isommiksi. Mikään taho, ei edes kaikkein Veikkausmyönteisimmät tahot, ole sentään kehdanneet väittää sitä, että blokeerauksella onnistuttaisiin vähentämään peliongelmia.

Olen miettinyt pääni puhki, miksi tällaista idiotismia ajetaan lainsäädäntöön. Mitään selvää syytä en ole keksinyt. Tämän pitää olla osa jotain vanhaa tarinaa, jolla Veikkauksen toimiva johto tai hallitus on antanut hallituspuolueille lupauksen, jonka mukaan juuri tämä toimenpide on välttämätöntä kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Luultavasti vielä niin, että lupauksen antanut taho itsekin on jo tajunnut, että tästä ei ole mitään hyötyä, mutta pelkää menettävänsä kasvonsa, jos aikaisemmin aamenen-tärkeänä pitämästään ”viimeisestä oljenkorresta” pitäisi tunnustaa ilmojen olevan pihalla.

Toinen selkeä ongelmakohta on Veikkauksen B2B liiketoiminta. Gustafsson tuon tulevia tuottoja lain lähetekeskustelussa painottamalla painotti, mutta itse olen kovasti skeptinen jopa tuottojen etumerkin suhteen. B2B liiketoiminnan edistämiseen perustettiin organisaatiota vielä ollessani itse Veikkauksen palveluksessa ja muistan kysyneeni omalta esimieheltäni ”ketkä onnettomat piruparat joutuvat tyhjien salkkujen kanssa myyntimatkalle kylmään maailmaan lähtemään?”. Onhan Veikkauksella toki jotain myytävääkin mutta myymisen onnistumisen esteitä on helppo nähdä röykkiö sen kuuluisan sokean Reetankin. Olemme konsulttiyhtiömme kanssa olleet auttamassa juuri samassa markkinassa toimivia kansainvälisiä yrityksiä ja näen Veikkauksen perustettavan tytäryhtiön tilanteen lähes toivottomaksi. Uuden organisaation erityisiä ongelmia ovat tolkuton alkuinvestointi ja sen jälkeinen kustannusrakenne. Todetaan tässä vaiheessa selkeästi, että tuon Veikkauksen tytäryhtiön lainottajille suosittelen alaskirjauksiin valmistautumista nopeastikin. Positiivisen kassavirran saaminen aikaan tulisi ainakin allekirjoittaneen yllättämään täysin.

Kolmas selkeä ongelmakohta on siinä, että esityksessä ei ole miltään osin otettu huomioon muita viimeaikaisia keskusteluja Veikkauksen ongelmista. Miten Veikkauksen toimintaa voitaisiin saada vastuullisemmaksi ja pelihaittoja ehkäistyä tai miten läpikorruptoitunut edunsaajajärjestelmä puretaan? Melko laajaa poliittistakin kannatusta nauttii jo ajatus siitä, että rahapeliautomaattien paikka ei ole kauppojen auloissa. Samoin on jo selvää, että edunsaajien kytkös Veikkaukseen tullaan lähitulevaisuudessa katkaisemaan ja Veikkauksen tuotot siirretään suoraan Valtion budjettiin. Koska arpajaislaki avataan seuraavaa uudistusta varten hyvinkin nopeasti, minusta on täysin käsittämätöntä, miten hallitus nyt ajaa vääriin taustaoletuksiin perustuvaa täysin epäonnistunutta lakiesitystä maaliin kuin käärmettä pyssyyn.

Miksi hallitus ei pysty parempaan esitykseen? Miksi hallitus ei päivitä pelikirjaansa muuttuneen tilanteen mukaiseksi? Koska se ei ole toimintakykyinen. Keskusta venyy vasemmalle juuri sen verran kuin sen pitää, että pysyy hallituksessa. Mitään 2018-2019 sovittua ei voi muuttaa ilman yksimielisyyttä. Demarit eivät Veikkaus-asiassa anna periksi ennen kuin on aivan pakko – läänitykset edunsaajakentässä ovat niin vahvat. Liian moni demari nauttii ”veikkausvoittovaroista” järjestöissä ja muissa suojatyöpaikoissa, että puolue pystyisi edes ajattelemaan mikä olisi Suomelle parhaaksi.

Mitä Suomen kansa on tehnyt väärin, että sitä näin toimimattomalla hallituksella rangaistaan? Koska arpajaislakiesitys ei paranna rahapelijärjestelmän tavoitteen (peliongelmien vähentäminen) täyttymistä eikä lisää sen suotuisia sivuvaikutuksia (tuotot) niin minä sanon nyt suoraan – arpajaislakiesitys pitää kaataa! Olivat demarit asiasta mitä mieltä tahansa…

Muut hallituspuolueet – saa suorittaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s