Pikkukisaa Bermudalla

27.10.2021

Eipä tarvinnut olla lunastamassa viime viikollakaan. Toki Matsuyaman voitosta pientä lohtua ja anista oli tarjolla. Kaverin kanssa lyöty ”pitkäaikaisveto” laskeutui allekirjoittaneelle tuon ansiosta. Vedon aiheena oli kumpi voittaa aikaisemmin PGA-tourilla seuraavan kerran, Matsu vaiko Rickie Fowler. Matsu välissä toki hoiti himaan Mastersin mutta kun vedossa oli lisävaateena, että molempien pitää pelata ko. kisassa, niin tuota ei laskettu. Sinällään hauska sivujuonne on, että viikko sitten Fowler lähti kahden lyönnin johdossa päätöskierrokselle. Olisihan se ollut vääryys, että olisin vedon hävinnyt. Major-voiton olisi pitänyt riittää jo sinällään – kummallekaan vetoveikalle ei varmasti tullut mieleen, että jompikumpi ei mahtuisi noihin edes mukaan… Aniksen maku tuli suuhun panoksesta. Ikuisen suunsoitto-oikeuden lisäksi voittajalle oli luvassa viisi pulloa jumalten juomaa eli ranskalaista anismarjan johdannaista, jota kutsutaan nimellä Pernod. Vanhan rakkauden kanssa tässä onkin suhde rakoillut. Olen toista vuotta nyt taukoillut tiukkojen viinojen kanssa yöunieni laatua parannellen. On muuten toiminut merkittävän hyvin. Voittopullojen vaikutusta yöuniin voi vain arvella…

Tähän väliin pieni kulttuuripläjäys, jossa tuo jumalten juoma mainitaan:

Aika nuojuuden se oli juusuinen

Silloin jokki vei mielen mujheellisen

Se oli jautaa

Se oli jautaa

Se oli elämää

Se vaikka joskus yököttää

Se ei unhoon koskaan jää

Vielä muistan kun pejnoota jyypättiin

Ja kun kyjpiinnyttiin koko systeemiin

Se oli jautaa

Se oli jautaa

Kun mentiin jokkaamaan

Kun joskus tultiin kjaapulaan

Se ei painu unholaan

Se oli jautaa kun sinua jakastin

Kun me suukosta melkein saimme ojkasmin

Se oli jautaa

Se oli jautaa

Ja sitä muistelen

No sitä pjyisin vejta en

Voi piju takaisin kun saisin sen

Se oli jautaa kun jollajeiden jokkanjoll soi

Nyt on hujjiganes hector ja jyjki boy

Se oli jautaa

Se oli jautaa

Nuo päivät aujingon

Ja kijkaan kuutamon

Ne pilveen menneet oooon

Nyt kun nostalgiapläjäys nuoruudesta on ohi, voitaneen jo siirtyä viikon golf-tapahtuman äärelle. Pelipaikka kelluu nyt keskellä Atlanttia eli pieni Bermudan saari on kiertueen kohteena. Pari kertaa tällä kentällä on jo vierailtu ja ihan mahtavan oloinen kenttä saarelle on viritetty. Tuuli osuu luonnollisesti kentälle hyvin ja paikoin oikein vaativiakin reikiä on kentälle viritetty. Tämä ei ole mikään moukarien paratiisi vaan lyhyemmällekin lyövät kaverit saavat täällä reilun mahdollisuuden.

Otetaan pieni filosofiapläjäys tähän väliin. Rahapelaamisessa olisi oikein suotavaa ymmärtää mahdollisimman paljon ”vastustajien” ajatuksista. Pokerissa tuo on ilmeistä mutta kyllä vedonlyönnissäkin isoa apua on jos ”markkinan” linjojen muodostumisen periaatteista pääsee jyvälle. Viime aikojen tulosten valossa on vaikeaa uskoa sitä, mutta allekirjoittanut on tämän syksyn aikana kokenut valaistuksen tuon asian suhteen. Ja tämä piskuisella saarella pelattava piskuinen kisa loksautti palaset lopullisesti kohdalleen. Sinällään on ollut selvää, että paljon samaa markkinan metodeissa on ollut kuin omissani mutta tietynlaisten tilanteiden aiheuttamat poikkeamat omissa linjoissa suhteessa markkinaan on ollut tunnistettavissa. Olen omien arvioiden jälkeen ”leikilläni” pyrkinyt parametroimaan malliani hieman eri tavoin päästäkseni lähemmäs markkinaa. Tällä viikolla ”leikkimalli” pamahti käytännössä identtiseksi markkinan kertoimien kanssa. Toki aiemminkin olen päässyt lähimmäs, kun on a) vähän pelattu kenttä ja b) heikkotasoinen field. Nyt molemmat ehdot täyttyvät mutta otan kyllä ilolla vastaan sen ymmärryksen, miten ”markkina bulkin mallintaa”. Tuon pitäisi olla ihan rahanarvoista tietoa, jos sitä vain osaa hyödyntää.

Sitten muutaman miehen kimppuun…

Stephen Jaeger on ensimmäinen ”löytöni”. Mies on tämän vuoden pelannut selvästi uransa parasta golfia ja tähän fieldiin ”perustaso” on vähintäänkin riittävä. Mies ei ole Bermudalla aiemmin esiintynyt, mutta peli on juuri sitä mikä tänne sopii mainiosti. Monella kentällä tällä on ongelmia mitan kanssa, mutta nyt siitä ei ole haittaa. Lisäksi miehen voitonmahdollisuuksia parantaa ihan kohtuullisen iso keskihajonta kierrostulosten joukossa. Kisassa mukana olevista ”keskiarvo PGA-jyrää” paremmista pelaajista tällä on selvästi isoin kierrostulosten keskihajonta. Kuten monesti aiemminkin mainittua se parantaa nimenomaan voitonmahdollisuutta kisassa merkittävästi.

Brian Stuardin vain mainitsen tässä välissä. Väkisin miestä nyt yritän, vaikka nyt on jo neljä cuttia putkeen alla. Lyhytlyöntisenä myös Stuardille kentän pitäisi sopia oikein hyvin. Mies on toki molemmat aikaisemmat kisat täällä pelannut ilman menestystä.

Seuraava kohde on Adam Svensson. Tälläkin on jo kaksi cuttia alla mutta toisaalta viidenneksi viimeisestä kisasta voitto haastajakiertueella. Tässä kisassa ”kärkipäähän” kuuluvilla kavereilla pitää kovemmissa koitoksissa pelin osua vähän keskimääräistä paremmin lankulle, että edes cutin tekevät – nyt menestyminen on paljon helpompaa. Svenssonkaan ei mikään moukari ole eli antaa yleensä vähän tasoitusta lyöntimitassa. Nyt tuolla on minimaalinen merkitys suhteessa ”normaali kisaan”. Svenssonin kohdalla paljon on toki kiinni puttaamisessa. Tämä yhden kauden aikaisemmin on ehtinyt PGA:lla pelata eli otoskoko ei SG-tilastoissa vielä kovin iso ole, mutta sen valossa herra on oikein heikko kulmaraudan kanssa. Otetaan tuo kuitenkin positiivisesti – jos sattuisi kulkemaan (kulkee se ”huonoilla” tour ammattilaisillakin aina välillä) niin lyömisen puolesta tämä on kisan kovinta ryhmää.

Noiden lisäksi olen petsannut Dylan Wuta, Erik Barnesia (tätä yli 400 kertoimella – enää en suosittelisi pelaamaan), Justin Loweria, Callum Tarrenia (samat sanat täsmälleen kuin Barmesista) sekä David Skinnsiä. Kaikki ovat kunnon long shotteja ”toivotaan, toivotaan, toivotaan” – osastolta mutta tällaisessa kisassa yllättäjilläkin on saumansa. Jos Matt Fitzpatrick on PGA Tourin kisan selvä suosikki niin se kertoo paljon. Miehellä on jo 91 kisaa PGA Tourilla takana ja voittotili yhä avaamatta. Itseasiassa ”totosijoja” ei ole kuin kaksi eli kerran on ollut toinen ja kerran kolmas. Todetaan kuitenkin vielä, että mies on markkinassa juuri siinä kertoimessa mihin itsekin herran sain – eli kisa on todella heikko tasoltaan…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s