US Open 2021

15.6.2021

Taas on major-golfin aika. Torrey Pines Kaliforniassa kutsuu maailman parhaita golffareita ottamaan mittaa kentästä ja toisistaan. Muilta osin tämä on noin parasta mitä tiedän mutta majorit olisi kiva pelata aina jenkkien itärannikolla. 10 tunnin aikaero imee kisasta sen kaikkein suurimman ilon pois. Nuorempana leijonana valvominen aamun pikkutunneille oli lähinnä mukavaa mutta varttuneemmalla iällä ”mikä taakseen jättää sen edestään löytää”.

No, kenttä on ainakin parasta A-luokkaa ja joka talvi pelattavan Farmers Insurancen ansiosta läpikotaisin tuttu. Kenttää toki ”viriteltiin” entistä vaativammaksi remontissa 2019 mutta ”vanha kunnon” Torreyn kentässä edelleen tunnistaa. Kenttä kiertää upeissa maisemissa aivan Tyynen Valtameren yläpuolella. Kentän raffit on normaalistikin vaativat ja US Openiin ne luonnollisesti on viritetty huippuunsa. Kentällä on pelattu Open kerran aiemminkin ja se jäi historiaan Tiikerin voittaessa uusinnassa (tuohon aikaan vielä 18 reiän uusinta) Rocco Mediaten jalka murtuneena. Tämän vuoden Openissa Tiikeriä ei valitettavasti nähdä, kun jalat menivät pahemmin rikki alkuvuoden auto-onnettomuudessa.

Tästä voi tulla vähän pitempikin tarina, mutta samalla varoittelen noin satapäiseksi kasvanutta vakiolukijajoukkoani. Pientä taukoa alkaa nimittäin pukata blogin golf-petseille. Olen onnistunut virittelemään aika monta mielenkiintoista hanketta samalle aikaa, ja jostain pitää alkaa karsia tekemistä kesän aikana. Kuorman ylivuotoon syynä tulee olemaan perheenlisäys. Jos kaikki sujuu kuten toivottua niin heinäkuun lopulla pitäisi kolmas jälkeläinen nähdä päivänvalon. Ennen tuota meinasin palkita kaksi jo vauhdikkaaksi kasvanutta veijaria (5- ja 3-vuotiaat) kunnon kesälomalla ilman, että isä istuu ihan koko ajan esimerkiksi psyykkaamassa golfia. Jossain vaiheessa julistelin tätä vuotta jo viimeiseksi petsivuodekseni, mutta kun tulokset osoittavat miehen edelleen kuuluvan ns. pelaavaan kokoonpanoon, niin ”one more year” uho on jo alkanut. Kunhan uusin tulokas on tullut tutuksi, äiti vähän palautunut raskaudesta ja synnytyksestä sekä kaikkein tärkeintä perheen unirytmit löytyneet, niin meinaan kyllä tehdä comebackin myös blogin golf-petsien puolelle. Mutta tämän jälkeen siis arviolta 2-3 kuukauden yhdistetty kesä- sekä isyysloma.  

Perhepoliittisten kuvioiden avaamisen jälkeen US Openin pelikohteisiin. Tai oikeastaan ensin ehkä mieluummin vähän perusteita sille, että vetelen tällä kertaa aika laajalla skaalalla yllättäjäosastoa. Torrey Pines ei perinteisesti ole ollut mikään nimimiesten kenttä, vaan tällä kentällä aika erityyppisetkin pelaajat ovat onnistuneet ”parempiaan” kiusaamaan vuosittain. Toki alussa mainittu Tiikeri täällä on kunnostautunut eli nimimiehet kaikki eivät ole kenttää vieroksuneet. Ja toki siis niin, että perinteisesti Torreytä on syystäkin pidetty pitkälle lyövien kenttänä, mutta jostain syystä tuon pitkälle lyömisen ja pärjäämisen korrelaatio ei ole ollut niin suora, että varsinaiset isot pojat (pl tiikeri) täältä voittoja olisi kairanneet.

Omia ”ohipeli-ideoita” nimimiehistä ovat mm:

Dustin Johnson: Oli viime viikolla torstaina ja perjantaina paremman oloinen mutta pakitti viikonloppuna rumasti. Kisa oli oikein huonotasoinen ja ei miehelle sieltä lopulta mitään plussaa käteen jäänyt. Peli on ollut kovin sekaisin ja kun Torrey ei ole miehelle ennenkään sopinut niin ei kyllä yhtään tunnu tulevalta nyt. Mies on täällä pelannut aikanaan vuosittain mutta lopetti käymisen muutama vuosi sitten. Jos kotipsykologi siitä tekee päätelmiä niin ne eivät ole ainakaan sen suuntaisia, että mies kentällä erityisemmin viihtyisi.

Bryson DeChambeau: PGA Championchipissä oli vähän sinne päin mutta kentän tuoma etu oli siellä melkoinen. Nyt en samanlaista etua odota miehellä olevan ja tämän hetken pelin taso tuskin riittää kärkitaistoon Torreyssä. Mies kävi Torreyssä 2017 ja 2018 kokeilemassa ja jäi cuttiin molemmilla kerroilla. Sen jälkeen ei ole viitsinyt kisaan osallistua. Toki talven kisoja kaikki jättää sopivasti väliin, ettei kokonaispelimäärä liian suureksi kasva, mutta Torrey kun on kenttä, joka joko sopii tai ei sovi, niin yleensä väliinjättäjät kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan.

Brooks Koepka: Mies oli taas viime viikolla rehellisen huono mutta major on major ja Koepka eri mies niissä. Mutta ei mulla oikein löydy perusteita venyttää miestä markkinan linjojen tasolle. Koepka on täällä pelannut kolmasti ja T41-cut-cut ei kovin mairittelevaa ole sekään.

Jordan Spieth: Peli on vähän kääntynyt heikommalle tolalle ja kun omaan silmään miehen ”kuuma jakso” oli nimenomaan kuumaa tuloksen tekoa eikä niinkään jäätävää lyömistä niin ei tunnu tuskaa alentaa miehen vahvuuslukuja huipustaan nopeastikin. Samalla kun katselee miehen Torreyn kuutta visiittiä, joissa T19 selvästi paras ja kolme cuttia huonointa, niin ei kovin isoa mahdollisuutta miehen menestykselle nyt pidä laskea.

Xander Schauffele: Seuraava mies, jonka peli on kääntynyt laskuun. Ja edelleen Torrey on vastustanut aiemmin, kunnes toki viime tammikuussa oli jaetulla toisella sijalla. Sitä edeltävään viiteen visiittiin olikin neljä cuttia tuloksena. Joku voi päätellä, että mies olisi oppinut kentän metkut, mutta oma tulkinta on vain, että peli kulki silloin kun unelma. Kaikki nämä kovat voivat pärjätä vähän epäsopivillakin kentillä, jos peli vain kuosiin napsahtaa. Olen aiemminkin kirjoitellut siitä, miten 0,2-0,3 heitot kierrostuloksissa muuttavat miesten kertoimia kymmeniä prosentteja. Eli jos arvioi kentän olevan Xanderille 0,2 ”normitasoa heikompi” niin miestä saa buukata isolla osalla kassastaan. Ja se ei silti tarkoita sitä, etteikö mies onnistuessaan voisi vaikka voittaa. Xanderista ehkä sellainen sana, että oheismarkkinoissakin miehen suosio tuntuu kovalta ja itselle tämä on kallis mm. eräällä P:llä alkavalla buukkerilla heidän turnaushedareissaan. Joku respekti pitää antaa sille, että muut pitävät miestä selvästi omia ajatuksia todennäköisempänä tähän paikkaan. Mutta toki markkinan on helppo tarttua kiinni tammikuun T2:seen kun muut nimimiehet eivät ole sellaisiakaan Torreystä aikaan saaneet.

Rory McIlroy: On tällä listalla vähän eri syystä kuin suurin osa muista. Kenttä ei ole Rorylle ollut mitenkään huono, mieluumminkin vähän päinvastoin. Toki otoskoko on kolme mutta sijat 5-3-16 on ihan hyvää settiä herralta. Mutta toisaalta Wells Fargon sätkyä lukuun ottamatta miehen peli ei ole viime aikoina yhtään vakuuttanut. Näistä ohipelikohteista tämä kuitenkin on itselle se, jonka ensimmäisenä poistaisin listoilta jos poistoja alkaisin tekemään.

Justin Thomas: On hukannut pelinsä Playersin voiton jälkeen ja ollut jopa ihan virallisen huono. Aloitti täällä 2014 T10:llä jota seurasi seuraavan vuoden cut ja sitten ei olekaan pelannut täällä. En päättele tuosta kovin paljoa mutta miehen peliä kevään ja alkukesän seuranneena sanoisin, että ei vain ole tulossa – ei ainakaan sellaisella todennäköisyydellä, että markkinan kertoimelle vastinetta saisi.

Hideki Matsuyama: Masters-sankari oli viimeksi viikonloppuna oikein huono. Vahvuusluvut eivät muutenkaan häävejä ole mutta markkina tuntuu edelleen hekumoivan Mastersissa? Matsu on täällä pelannut kahdeksan kertaa ja kertaalleen jopa kolmas on ollut. Muita top10-sijoja ei sitten löydykään. Sanoisin, että miehen peliä tuntevana (peruspelikohteitani ollut) arvio kentän sopivuudesta on hyvin neutraali. Ei mitään isoa vastaan mutta ei nyt toisaalta mitenkään erityisen sopiva.

Phil Mickelson: Ilmeisesti major-voitto kaudelta näkyy Phililläkin. Peli oli viimeksi taas oikein huonoa ja kun major-voitosta huolimatta viimeisen 50 rundin saldo on hiukan keskiarvo PGA-tour jyrää heikompaa niin ei ihan aukea miten tämä nyt olisi tulossa. Toistakymmentä vuotta sitten Phil Torreyssä ihan pärjäsikin mutta viimeinen 10 vuotta muut on ajaneet molemmilta puolilta ohi. Orpo T14 tuolta löytyy mutta toiseksi paras sija viimeiseen kymmeneen vuoteen on T45. Ei ota sitä US Open voittoa mies tänäkään vuonna.

Mitä kisaan sitten pitäisi olla lyömässä. Suosikki Jon Rahm on itsellekin selvä ykkönen kisaan lähdettäessä mutta ei tuossakaan enää oikein valueta ole tarjolla. Mies on pelannut täällä hyvin ja olisi kaksi viikkoa sitten voittanut Memorialissa jos miestä ei olisi liputettu syrjään ennen viimeistä kierrosta positiivisen korona-testin takia. Mies ei kuitenkaan oikeasti sairastunut ja oli antanut jo viime viikon lopulla proseduurin mukaiset kaksi negatiivistä testiä peräkkäisinä päivinä, joten tauti ei iskenyt ja mies saa osallistua Openiin.

Mutta Rahm on tosiaan vähän rajatapaus mutta itse jätin koskematta. Jos joku haluaa peleihinsä myös jotain useammin osuvaa niin tämä suosikeista se valinnan pitäisi olla. Itsellä on aikaa odotella osumia pidempäänkin, joten aloitan vasta vähän isommista kertoimista. Lyhyesti tähän omat pelikohteeni:

Paul Casey on noussut huomaamattaan melkein uransa parhaaseen kuntoon ja peli riittää kyllä. Itse sain tälle 80 kerrointa ja enää on 70 tarjolla, joka toki laskee maistuvuutta aika merkittävästi.

Webb Simpson on jotenkin painunut unholaan markkinassa, kun ihan kärkisijat on puuttuneet viime aikoina. Ei tämä kuitenkaan lukujen valossa huonosti ole pelannut ja on ihan varteenotettava menestyjä. Onhan tuo miehen US Open voitto jo kaukaa historiasta (2012) mutta kyllä se aina meriitti on joka ei ainakaan heikennä mahdollisuuksia uusissa Openeissa.

Abraham Ancer on vahvuuslukujen valossa ihan uransa parhaassa tikissä mutta markkina pitää ilmeisesti jotenkin riittämättömänä. Oma arvio miehestä on ollut se, että nousee vielä ihan maailman huipulle. Lyöntimittaa saisi toki Torreyhyn olla enemmän mutta 95 kerroin kompensoi tuota mukavasti.

Max Homa ohitetaan kun 150 sunnuntaina maistui mutta 120 enää ei niin

Marc Leishman ja tätä olen tankkaillut nousevaan kertoimeen reilusti. Mies on oikea Torrey Pinesin spesialisti (voitto ja pari kakkossijaa) eikä se pelikään nyt niin huonoa ole ollut, vaikka ei toki aikoihin parhaalla tasollakaan. Mies pelaa kuitenkin Torreyssä noin lyönnin per kierros paremmin kuin muualla ja se riittää allekirjoittaneelle.

Adam Scott on toinen aussi jolle kenttä näyttäisi sopivan. Visiittejä ei ole toki kuin kaksi mutta toinen ja kymmenes tuloksina kelpaa. Vielä kun olin katsovinani viimeksi Memorialissa (ja sitä edeltävissäkin), että miehen lyöminen näyttää vihdoinkin paremmalta kuin aikoihin, niin otettiin mies petsilistalle.

Brian Harman on ollut listoillani usein. Nyt todetaan, että sunnuntain 220 maistui paljon enempi kuin tämän hetken 170 ja tälle kentälle lyhytlyöntisenä voi nyt jättää jo rauhaan.

Stewart Cink on seuraava ”kanta-asiakas” petsilistallani. Tästäkin sai maistuvampaa kerrointa aikaisemmin mutta vielä tuo 220 tänne kelpaisi. Miehen pelin ”uudesta keväästä” on tullut kirjoitettua aiemminkin eli ei siitä nyt lisää. 46 kierroksen otoksella Torrey (tilastossa south ja north kentät sekaisin koska farmers insurancessa to+pe pelataan aina vuoroin noilla) on miehelle noin 0,4 lyöntiä per kierros keskimääräistä parempi kenttä.

Carlos Ortiz on itsellekin vain pienen pelin kohde, kun kerroin karkasi. Alkuun saatu 300 maistui mutta tän hetken 200 ei enää niinkään.

Christiaan Bezuidenhout on kunnossa ja oman psyykin mukaan kentän pitäisi sopia mainiosti. Toki kenttäkokemuksesta yleensä olisi hyötyä ja tämä ei täällä ennen ole pelannut mikä on toki luonnollista, kun melko tuore tulokas tourille on. Pojalla on kyllä peli, jolla majoreita voi voittaa.

Kevin Streelman on vähän kuin Cink syttynyt vanhoilla päivillään uran ihan parhaimpien päivien vireeseen. Viimeksi Memorialissa kiri vielä sunnuntaina vahvasti. Näille Streelmaneille kentän sopivuuden havaitseminen vaatii tilastojen tutkimista. Yksi kolmonen ei kovin hääviltä tunnut mutta joka tapauksessa mies on täällä 34 rundin otoksella 0,4 lyöntiä per kierros ”normaalia parempi”. Hyökkäämme kertoimen kimppuun….

Ryan Palmer kestohevosia listallani. Peli kävi vähän huonompana (ei mitään katastrofia) mutta viime kerran perusteella mies on taas tulossa. Tällä oli pitkä jakso, kun ei pelannut Torreyssä, mutta nyt neljään viimeiseen 2-13-21-2. Noista (ja aikaisemmista satunnaisista visiiteistä) on onnistuttu virittämään yli lyönnin per kierros paremmat tulokset kuin ”olisi pitänyt”. Vahvaa biasia ja meikäläiselle pakkorasti pelata miestä. Tämän osalta toki pitää sanoa, että olen vedellyt ns. nouseviin kertoimiin. Tällaisen blogin kannalta on muuten sangen v-mäistä kun ei se hyvältä tunnut kertoa ”sainpa parempaa kerrointa itse aiemmin” mutta toisaalta kun nouseviinkaan kertoimiin ei tekisi mieli tipsata niin ole siinä sitten…

Bubba Watson on viihtynyt Torreyssä (mm. voitto 2011 ja kolme muuta top10:ä) ja kun keroimet alkaa olemaan päälle 200:n niin pitää yrittää olisiko pöljän päivän vuoro Bubballa.

Billy Horschelin peli on karannut huonommaksi, ja tämä ei erityisen maistuva ole. Mutta miehellä on kyllä peli voittaa näitä, eikä huippukunto nyt niin kaukana ole, etteikö voisi yllättää. Ei mikään kuumin tipsi nyt kuitenkaan.

Jhonattan Vegasia sain alkuun kympin 500 kertoimella mutta ei kiinnosta enää. Kenttä sopii miehelle hyvin mutta kunto on ollut vähän så där.

Ian Poulter on hiipinyt parempaan kuntoon huomaamatta, vaikka toki viime viikolla sitten oli huonompi. Mies oli feature-groupissa kuitenkin ja oma tulkinta oli, että kenttä ei sopinut yhtään. Tuskin Torreykään miehen lempparia on mutta kolmen (+wd) kisan otoksessa yksi T9 kielii, että ei nyt ihan mahdotonta täällä pärjääminenkään olisi.  

Matt Jonesia olen pelannut useamminkin. Nyt kerroin on ikävästi tippunut ja voipi olla, että enää ei valueta ole tarjolla. Mies pelaa pitkän uransa parasta golfia ja PGA Championchip kertoi, että major-golfkaan ei ole tälle väärä paikka.

Lanto Griffin on hakenut vähän parasta peliään viime aikoina mutta on tulevaisuuden nimi ja peli on sillä tasolla, että näissä 500 kertoimissa ei enää ole järkeä. Oli kuitenkin tammikuussa täällä seitsemäs.

Russell Henley hukkasi pelinsä mutta minä hakkaan päätä seinään. Toki tästä sai alkuun yli 700 kerrointa.

Matt Kuchar on ollut turhaan petsilistallani ”koko kauden”. Oli PGA Championchipissä huono mutta muuten mieluumminkin parantamaan päin toki täysin ilman loistoa. Ei toki ole viitsinyt Torreyssä pelata ja ymmärrän miksi – kenttä ei voi olla suosikkeja. Mutta ei kai nyt kerran kuudestasadasta sentään ole miehen mahdollisuus voittaa? Jos katselee voimalukuja niin kauden peleissä mies on kuitenkin melkein lyönnin per kierros ollut parempi kuin aiemmin ohipeli-ideoissa mainitulla Phil Mickelsonilla joka on alle sadan kertoimessa…

Brendon Todd jatkaa ok vireessä mutta nyt toki kenttä ikävä, kun mittaa saisi olla lyönneissä enempi. Mutta kerroin palkitsee epätodennäköisyydet.

Brendan Steele on hakenut peliään jo pitempään aina välillä kuitenkin väläytellen. Tällä on luokkaa paljon parempaan ja nyt markkina on miehen melkein kokonaan unohtanut, niin pieni yritys on paikallaan.

Adam Hadwin ei ole saanut huonompaa jaksoa kokonaan poikki mutta yritystä on riittänyt. Tarkoitan sillä, että parempiakin kierroksia on alkanut esiintyä. Charles Schwabissa oli oikeasti jo parempaa otetta miehellä. Tilastojen valossa kenttä on sopinut, joten yritetään nyt. Tästä sai alkuun täyttä 1000 kerrointa mutta tän hetken 900 kerroin on ihan riittävä myös.

Victor Perez ei ole ihan sinne noussut mihin olen odottanut mutta annetaan pojalle aikaa. Tällä on maailmanluokan lyönti, kun kaikki on kohdillaan.

Zach Johnson ei kait voi olla tulossa mutta kun miehelle 1000 kertaa tarjotaan, niin käydään kiinni. On tämä ennenkin majoreissa riittänyt… Toki peli on ollut heikompaa ja kenttä on vastaan mutta ei nyt 1000 asti.

Bo Hoag oli oikein hyvä Memorialissa ja kehittänyt peliään pikkuhiljaa koko ajan. Minun mallini mukaan average tour jyrän pitäisi olla nyt about 1000 kertoiminen mutta kun Hoag on selvästi parempi niin 1000 kelpaa lyöntiin mainiosti.

John Huh hukkasi kyllä jo pelinsä mutta kun pelasi tovin taas lyönnin per kierros average jyrää paremmin niin annetaan vielä yksi mahdollisuus tässä.

Troy Merritt ja nyt en ymmärrä yhtään, miten mies voi 1000 kertaa olla. On pelannut Valero Texas Openista asti oikein hyvin ja kun perustasokin selvästi ”average jyrää” parempi on höystettynä isohkolla keskihajonnalla niin 1000 kelpaa mainiosti.

Nyt tuli niin pitkä tarina, että ei jaksa enää oikolukea sitä montako kirjoitusvirhettä matkalle jäi. Pahoittelut jokaisesta. Jos huomenna virtaa riittää Suomen matsin jälkeen niin saatan vielä toista entryä hahmotella turnaushedareista. Mutta ei luvata mitään….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s