Ajetaanko rahapelipolitiikkaa nyt käsiohjauksella?

23.8.2021

Viime viikko toi taas uutisia Veikkauksen toiminnan muutoksista. Fyysisten raha-automaattien pelaamiseen liitetään tappiorajat. Varsinaisesti siis automaattien pelaaminen lasketaan jatkossa mukaan digikanavan nopearytmiseen pelaamiseen, johon asiakkaiden itse ennalta määrittämät pakolliset kulutusrajat tulevat koskemaan täten myös fyysistä raha-automaattipelaamista. Muutos astuu voimaan ”alkusyksystä 2021”.

Muutos kuulostaa korvaan hyvältä ja tulee vähentämään jo nyt kovin pieneksi ajettua raha-automaattipelaamista merkittävästi lisää. Lisäksi se leikkaa Veikkauksen digitaalisen kanavan pelaamista vähän. Tämän uutisen jälkeen on helppo uskoa, että Veikkauksen tuloksentekokyky putoaa rajusti, suhteessa vuosiin 2017-2019 jopa sellaiset 40%. Käytännössä muutos tulee tarkoittamaan sitä, että Veikkauksen markkinaosuus Suomen rahapelaamisesta laskee alle 70% viimeistään vuonna 2023. Ja tämä taas johtaa siihen, että vaalien 2023 jälkeen muodostettavalle uudelle hallitukselle ei käytännössä jää muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa rahapelijärjestelmä ainakin osin lisenssipohjaiseksi. Tuosta kirjoittelin jo pari viikkoa sitten sen verran, että nyt ei jatketa siitä kulmasta pitemmälle.

Mutta jäin nyt pohtimaan miten tämän tuoreimman muutoksen viesti on kerrottu ulos ja miten siihen on julkisesti reagoitu. Veikkauksen oma viestintä meni ainakin itseltä lähes täysin ohi ja löysin tuosta vain pienen maininnan digikananavan etuasiakkuus-sivuston ”tunnistautuminen on avain pelaamisen hallintaan” sivuilla. Samalla viestintä muutoksesta jäi median ja siitä johdettuna sosiaalisen median harteille. Ja muutoksen ulostulon kulmaksi muuttui samalla viesti, että automaatteihin saa jatkossakin hävitä halutessaan 2000 euroa kuukaudessa. Tämä ei voinut olla tarkoitus tuollaista muutosta tehdessä?

Veikkauksen sivuilta löytyy kaikkea mielenkiintoista luettavaa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita rahapelaamisesta sekä siitä aiheutuvista haitoista. Esimerkiksi ”vuosi- ja vastuullisuusraportti 2020” (https://cms.veikkaus.fi/site/binaries/content/assets/dokumentit/vuosikertomus/2020/vuosi_-ja-vastuullisuusraportti_2020.pdf) on oikein mielenkiintoista luettavaa. Sivulla 22 on mielenkiintoinen taulukko aiemmin mainittujen digikanavan rajojen toimivuudesta. Esimerkiksi tuohon ”2000 euron kuukausitappiorajaan” törmäsi vuoden 2020 aikana 107212 ihmistä. Kuulostaapa kovalta. Mutta kun katsoo pari riviä ylempää, niin näkee, että tuo ”2000 euroa” olikin keskimäärin 187 euroa. Jos keskiarvo on 187 niin kovin montaa 2000 euron rajaan törmäämistä ei koko otokseen voi kuulua. Nyt kuitenkin keskustelu tuntuu pyörivän siinä, miten tuo 2000 euroa on liian paljon ihmisille. Niin varmasti onkin lähes kaikille, mutta kuten vuosiraportista näkee, niin ihmiset oikeasti laittavat rajoiksi itselleen sopivia arvoja.

Tuo täsmälleen sama tiukkojen tappiorajojen asettaminen tulee nyt tapahtumaan niiden pelaajien osalta, jotka tällä hetkellä pelaavat ainoastaan fyysisiä automaatteja. Osa tuosta ryhmästä ei rajoja tule ollenkaan laittamaan koska se vaatii digipalvelun käyttöä. Heiltä loppuu raha-automaattien pelaaminen kokonaan. Isompi osa rajat laittavat ja ne tulevat olemaan tiukkoja kuten ovat olleet rajat aiemmin myös digipalvelun pelaajilla. Käytännössä tällä päätöksellä fyysisten automaattien aika kauppojen auloissa tulee päätökseen. Niiden tuotot tulevat laskemaan niin pieniksi, etteivät kaupat enää automaatteja auloissaan pidä. Veikkauksen viestinnän epäonnistumisesta kertoo se, että keskustelun kärki pyörii silti tuon ”2000 euron” ympärillä.

Nyt kun Veikkaus on saatu onnistuneesti rampautettua yksijalkaiseksi sorsaksi ja metsästyskausikin juuri alkoi, on hyvä pysähtyä katsomaan mitä tapahtuu peliongelmarintamalla. Mennään taas Veikkauksen vuosiraporttiin nyt sivulle 26 ja katsotaan Veikkauksen oman Taloustutkimuksen tekemän peliongelmatutkimuksen tuloksia. Veikkauksen oman tutkimuksen tuloksia tunnutaan ”joissakin piireissä” pidettävän kovasti epäluotettavina. Minä pidän niitä taasen ”noin parhaina saatavilla olevina”, kun THL tutkii neljän vuoden välein eikä yhtään luotettavammalla menetelmällä. Neljä vuotta on aika pitkä aika huomioiden sen, että isoja muutoksia pukkaa nyt jatkuvalla syötöllä. Joka tapauksessa katsellessa tuota Veikkauksen tutkimuksen tuloksia näyttäisi siltä, että 2020 kevään parantunut tulos lupasi liikoja. Kaikkien aikojen matalin tulos korjaantui taas selvästi ylöspäin marraskuussa. Marraskuuhun olisi voinut olettaa tulosten olevan edelleen selvästi parempia koronan pidettyä peliautomaatteja ja pelisaleja suljettuina ympäri Suomen. Joku pieni trendinomainen peliongelmien lasku Veikkauksen tuloksista viimeisten vuosien ajalta paistaa läpi, mutta 2021 ei erotu mitenkään merkittävästi edukseen huomioiden sen, että veikkauksen pelikate laski 25% edellisvuodesta. Ja lasku oli erityisen voimakasta ”kaikkein haitallisimmasta pelaamisesta” eli fyysisistä raha-automaateista. Lainausmerkeissä koska itse olen sitä mieltä, että digitaaliset kasinopelit ovat selvästi riskialttiimpaa pelaamista peliongelmien syntymisen ja vaikutusten osalta. Ja sinällään tuo peliongelmien ”olematon väheneminen” sopii siihen tarinaan, jota olen blogeissani 2,5 vuoden ajan kertonut.

Eli sama viesti mitä olen rummuttanut ennenkin, jatkuu edelleen. Vaikka Veikkauksen ”haitallisimpien pelien” pelaaminen laskee voimakkaasti ei rahapelaamisesta aiheutuvien ongelmien määrässä tapahdu merkittävää laskua. Veikkauksen markkinaosuutta ollaan ajamassa vauhdilla alas ilman, että olisi edes realistisia mahdollisuuksia saavuttaa tuloksia peliongelmarintamalla. Miksi näin annetaan tapahtua? Syy on tietysti poliitikoissa, mutta kun siellä varmasti on aika lavealti ymmärrys siitä, että oma osaaminen asiassa on nolla, niin voisi kuvitella sylttytehtaan sijaitsevan jossain muualla. Joku kuiskii poliitikoille mitä heidän odotetaan päättävän. Olen joitakin kertoja tässä 2,5 vuoden blogistin urani aikana pohtinut kysymystä siitä, että kuka tai mikä rahapelipolitiikkaa oikeasti ohjaa. En ole sitä siis tietänyt enkä väitä vieläkään tietäväni. Mutta jossain määrin totaalisen yölliset päätökset yksi toisensa jälkeen kertoo itselle ikävää kieltä siitä, että rahapelipolitiikan ohjaus perustuu nyt johonkin muuhun kuin ensisijaisesti pyrkimykseen minimoida rahapeliongelmat ja toissijaisesti pyrkimykseen kerätä yhteiskunnalle tuottoja rahapelaamisen kassavirroista. Tällä hetkellä päätökset tulevat epärationaalisesti kuin ”käsiohjauksella” niin, että vastuullisuuspäätöksiä ollaan valmiita tekemään ilman, että niiden voi olettaa vähentävän peliongelmia samalla kun niiden tuottoja leikkaavat vaikutukset Veikkaukselle ovat merkittäviä. Ja päätösten kautta koko rahapelijärjestelmän kanavointikyky romahtaa. Miksi tällaisia päätöksiä ollaan valmiita tekemään?

En keksi itse kuin kaksi mahdollista syytä. Toinen on se, että Marinin hallitus on niin jääräpäinen ideologiassaan, että se on valmis mihin vaan monopolin säilyttämiseksi (vaikka toki en ymmärrä miksi monopoli ei säilyisi tätä hallituskautta, vaikka näitä päätöksiä ei käsiohjauksella tehtäisikään). Hallituksen näkökulmasta tuossa ei ole kuitenkaan mitään järkeä ja siellä täytyy olla ymmärrys siitä, että lisenssimarkkinaan siirtyminen on seuraavan hallituksen agendalla. Viivytystaistelu ilman mahdollisuutta voittaa sotaa lisää ainoastaan uhrien määrää taistelujen pitkittyessä.

Toinen ”kelvollinen” syy on kuitenkin mahdollista keksiä. Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö Veikkauksessa ja erityisesti sen johdossa tiedetä, mihin tämä kehitys johtaa. Tämän tyylisestä kehityksestä, joka johtaisi monopolin murenemiseen, puhuttiin jo ennen peliyhtiöiden yhdistämistä, integraatioprosessin aikana sekä edelleen uuden Veikkauksen aikana. Miksi idiotismin (kutsun hölmöjen päätösten ketjua tuolla ei niin lämpimällä sanalla) annetaan jatkua? Jos ensimmäinen esittämäni teoria vasemmistohallituksen ideologiasta ei pidä paikkaansa, niin toinen mahdollisuus on Veikkauksen johdon vähät välittäminen yhtiön ja yhteiskunnan edusta. Kyseisten henkilöiden kanssa työskennelleenä en vieläkään usko näin olevan, mutta enää en voi asiasta olla varma. Julkisuudessa puhutaan aina hillotolpista ja muista, mihin itse en ole Veikkauksen johdon osalta ollut taipuvainen uskomaan. Ainakin integraation aikana ja ensimmäisinä uuden Veikkauksen toimintavuosina yhtiötä johdettiin ”liikeyritysmaisesti” parhaan mahdollisen tuloksen aikaansaamiseksi. Mutta onko joku pysyvästi muuttunut? Onko johto kertonut omistajalle mihin tämä polku oikeasti johtaa? Tyytyykö johto kohtaloonsa ja tekee pyydetyt päätökset, jotta voivat säilyttää omat paikkansa?

Ainahan Suomessa peliyhtiöt (aikaisempina vuosina lähinnä Veikkaus ja RAY – Fintoto oli niin pieni, että sen roolia ei voi aliarvioida) ovat rahapelipolitiikkaa osaltaan ohjanneet. Noin vuoteen 2019 asti tuo kuitenkin toimi mielestäni hyvin ainakin siinä mielessä, että rahapelipolitiikka oli kohtuullisessa määrin johdonmukaista ja toteutti sille epävirallisesti asetettua päätavoitetta eli yhteiskunnan rahapelaamisesta saamien tuottojen maksimoimista. Viimeisen kolmen vuoden tapahtumat ovat kuitenkin jostain muusta maailmasta. Haluaisin paremmin ymmärtää sen, että miksi ihmeessä? EU:sta ei ole tullut painetta, joten kotikutoista tämän on oltava. Sinällään en valita, koska tämä johtaa omaan henkilökohtaiseen tavoitteeseen eli lisenssimarkkinaan nopeammin kuin muiden ratkaisujen olisi voinut sinne olettaa vievän. Mutta veronmaksajana en voi ymmärtää, että pitikö Veikkauksen arvosta sulattaa miljardeja ennen lisenssimarkkinaan siirtymistä.

————————

Päivitys 24.8.2021 klo 22.45: Ensimmäisestä kappaleesta poistettu lause ”Ihmiset, jotka eivät digissä ole pelanneet, joutuvat asettamaan itselleen rajan ennen kuin automaattien pelaaminen voi jatkua.” – vaillinaisia tietojani päivitettiin (kiitoksia vielä kerran) ja kerrottiin, että 1.9. alkaen noita rajoja voi asettaa suoraan raha-automaatillakin.

Yksi vastaus artikkeliiin “Ajetaanko rahapelipolitiikkaa nyt käsiohjauksella?

  1. Jopa he leikkasivat fyysisten peliautomaattien toimintaa ja näkivät myynnin valtavan laskun, mutta politiikka ja draama pitävät uhkapeliongelmat edelleen korkealla. Tätä minä vain havaitsen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s